Miten bruttotulos piilottaa katerakenteesi?

Joskus yritykset, joiden toimintaan liittyy paljon ostoja ja ulkopuolisia palveluita, eivät halua kertoa julkisuuteen näihin kuluvaa osuutta liikevaihdosta.

Toisinaan taas nopeasti kasvava yritys saattaa haluta pysyä mahdollisimman pitkään ”tutkan alla” ja pitää liikevaihdon kasvuluvut piilossa kilpailijoiden uteliailta katseilta.

Mikro- ja pienyritykset voivat toteuttaa julkisiin tilinpäätösasiakirjoihin sisältyvän tuloslaskelman bruttotuloksella alkavana. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja mitä hyötyä tai haittaa siitä on – jos aihe kiinnostaa, lue pidemmälle.

Miltä tuloslaskelma normaalisti näyttää?

Tavallisen yrityksen tuloslaskelma alkaa yleensä liikevaihdosta. Siihen lisätään liiketoiminnan muut tuotot, huomioidaan varaston määrän muutos ja vähennetään valmistus omaan käyttöön sekä esimerkiksi ulkopuoliset materiaalit ja palvelut.

Tämän laskutoimituksen tuloksena syntyy bruttotulos, josta lähdetään vähentämään esimerkiksi henkilöstökuluja, poistoja ja liiketoiminnan muita kuluja. Tässä kohtaa keskitymme kuitenkin ainoastaan tuloslaskelman ensimmäisiin riveihin.

Miten bruttotulos voi muuttaa tuloslaskelmaa?

Mikäli tuloslaskelma alkaa bruttotuloksella, jäävät esimerkiksi tarkka liikevaihto, varastojen muutoksen määrä ja ulkopuolisten palveluiden yhteissumma piiloon uteliailta katseilta.

Yksinkertaistettuna esimerkkinä: jos liikevaihto on 1 000 000 euroa ja ostettu alihankinta 600 000 euroa, bruttotulos on tällöin 400 000 euroa. Bruttotulos on 400 000 euroa myös silloin, kun liikevaihto on 2 000 000 euroa, ostettu alihankinta 1 000 000 euroa ja materiaalihankinnat 600 000 euroa.

Ulkopuolisen on siis lyhennetyn tuloslaskelman myötä huomattavasti vaikeampi hahmottaa, millaisella kustannusrakenteella yritys käytännössä toimii.

Milloin tuloslaskelma kannattaa aloittaa bruttotuloksella?

Tuloslaskelman rakenne on käytännössä aina tapauskohtaista ja sitä ei kannata valita yhden artikkelin tai mielipiteen perusteella. Suppeamman tuloslaskelman hyödyntäminen on kuitenkin hyvä pitää mielessä silloin, kun tiedetään oman toimintamallin keräävän kiinnostusta esimerkiksi kilpailijoilta.

Milloin tuloslaskelmaa ei kannata aloittaa bruttotuloksella?

Jos yrityksen toiminta on kiinni esimerkiksi luottoluokittajista tai rahoittajista, kannattaa ainakin varmistaa etukäteen, voiko suppeamman tuloslaskelman antaminen vaikuttaa esimerkiksi yrityksen luottokelpoisuuteen. Kun tietoa luottoluokittamisen pohjaksi on vähemmän, saattaa myös lopputulos olla varovaisempi (eli yrityksen kannalta huonompi).

Toisaalta useissa tapauksissa esimerkiksi rahoittajille ja muille tietoa tarvitseville tahoille on mahdollista toimittaa omatoimisesti täyspitkä tuloslaskelma, jolloin se ei tule kaiken kansan saataville.

Miten tilitoimistosi tulisi asiassa toimia?

Fionialla käymme aina tarvittaessa läpi tilinpäätöksen muotoon liittyvät vaihtoehdot ja huomiot sekä annamme omat ajatuksemme ja neuvomme siitä, onko esimerkiksi bruttotuloksella alkavan tuloslaskelman julkaiseminen järkevä toimintatapa kokonaisuus huomioiden.

Tällä tavalla muidenkin tilitoimistojen pitäisi mielestämme toimia, vaikka tiedämmekin, että kovin usein se ei ainakaan proaktiivisesti tapahdu.

Mikä ihmeen Fionia?

Fionia on 2023 perustettu nykyaikainen ja asiakkailleen hyödyllisin tilitoimisto. Lakisääteisten tehtävien lisäksi työmme sisältää aina PK-yrityksen johdolle hyödyllistä ja arvokasta numerotietoa päätöksenteon tueksi. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen. Toimitusjohtajana toimii Tero Puranen.

Heräsikö ajatuksia? Jäikö kysyttävää?

Laita yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana työpäivänä, usein paljon nopeammin.

Jos et fanita lomakkeita, saat meidät kiinni myös muita reittejä:

Terolle voit soittaa numeroon 0400 399 361 tai meilata tero.puranen@fionia.fi.

Patrickin taas tavoitat numerosta 040 538 1800 tai patrick.partti@fionia.fi.